Recept: Pečený diviak

1zNAJJEDNODUCHŠÍ A NAJCHUTNEJŠÍ RECEPT: PEČENÝ DIVIAK

Mnohí poľovníci považujú pečené mäso z diviaka za jedno z najchutnejších, aj preto sme sa rozhodli predstaviť vám veľmi jednoduchý a chutný recept na pečeného diviaka. Mäso na pečenie je vhodné z každej časti, či už z karé, stehna, krku alebo rebier. Takže použiť môžete to, čo máte práve k dispozícii. 


Budeme potrebovať:     
1 kg diviačie mäso (napr. stehno)           
korenie bravčové pečené           
soľ         
4 strúčiky cesnaku         
2 cibule
tymián, resp. rozmarín podľa chuti (nemusíte použiť!)  
olej       
0,5 l hovädzí vývar alebo bujón (napr. masox)

Postup:
Mäso si odblaníme a zbavíme šliach. Pokiaľ sa nachádza na mäse vrstva tuku, ponecháme ju, nakoľko tá je na pečenom diviakovi najchutnejšia. Kúsky mäsa nahrubo nakoreníme bravčovým pečeným, polejeme olejom, pridáme pretlačený cesnak a vmasírujeme do mäsa spolu so soľou a bylinkami podľa chuti. Takto pripravené mäso vložíme do pekáča s olejom, prekrojíme cibule na polovicu, pekáč zakryjeme napr. alobalom a pečieme v predvyhriatej rúre na 180°C približne 2 hodiny. Dĺžka pečenia záleží od veku diviaka, mladší bude hotový skôr, starší neskôr. Počas pečenia, diviaka podlievame pripraveným hovädzím vývarom. Pokiaľ máte obmedzené možnosti, môžete mäso podlievať hovädzím alebo mäsovým bujónom rozpusteným v horúcej vode približne každých 20 minút. Po dvoch hodinách mäso odkryjeme, teplotu zvýšime na 200°C a necháme pripiecť ešte asi 15 minút.

Diviaka podávajte s pečenými zemiakmi, ktoré môžete piecť spoločne v jednom pekáči, či remoske alebo opekanými zemiakmi, či ryžou. Dochuťte zaváranými brusnicami, či inými sladkými plodmi z lesa, či záhrady.

Dobrú chuť!

Recept: "Dubáky" s jeleňou paštétou

Ingrediencie:

Buchtičky   Paštéta
2 dcl mlieka   olej
1 kvasnice   2 cibule
1 veľký zemiak    jelenia pečeň
soľ   čierne ml. korenie
rasca   rasca
500 g hl. múky   korenie 4 farieb
    tymián
    1/4 maslo (alebo podľa potreby)

Najskôr je potrebné pripraviť si buchtičky zo zemiakového cesta, na ktorého na ktorých prípravu potrebujeme mlieko, kvasnice a na drobno popučené zemiaky. Do cesta pridáme soľ a rascu a spolu s múkou vypracujeme tuhé cesto. Takto pripravené cesto vytvarujeme na buchtičky, poukladáme na vymastený plech, natrieme vajíčkom, môžeme ich posypať makom alebo sezamom (podľa chuti) a pečieme pri teplote 220°C približne polhodinu. Na rozohriatom oleji si orestujeme cibuľku spolu s pečienkou, pridáme do nej korenie, rascu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pečienku zomelieme a zmixujeme s maslom. Masla dáme primerane tak, aby len naviazalo pečienku na seba. Dochutíme tymiánom a korením štyroch farieb. Upečený bochníček rozkrojíme zhruba v 2/3, naplníme si ho pripravenou paštétou, odrezaný kúsok položíme na vrch, čím sa vytvorí „dubáčik“. Tanier môžeme dozdobiť šalátmi rôznych farieb a brusnicami.

Dobrú chuť