Pečené hrivnáky na masle a bielom víne

SUROVINY:

6 očistených hrivnákov
anglická slanina
soľ
mleté čierne korenie
citrónová šťava
1/2 masla
0,5 l vývaru a bieleho vína na podliatie

POSTUP:

Hrivnáky som očistil, beháky a hrvole s krkmi odstránil, vypitval a odložil do chladničky.

Na druhý deň z vnútra a z vonka jemne posolil a okorenil, do vnútra vložil kúsok masla, z vonka pokvapkal šťavou z citróna, obložil slaninou, obviazal niťou, poukladal do hlineného pekáča prsami nadol a obložil kúskami masla. Trochu podlial vodou (nemal som vývar) a bielym suchým vínom, zakryl a šup s nimi do rúry. Piekli sa 5 hodín, prvé 4 sa zakryté dusili pri 120°C. Každú polhodinu kontrola: popolievanie výpekom a prípadné podliatie vínom, stále prsami nadol. Poslednú hodinu odkryté, častejšie obracané vo výpeku a nechávané prsami nahor. V záverečnej polhodine pri 180°C odmotané zo slaniny. Holúbätá by stačilo dusiť aj o hodinu kratšie, záleží kedy sa začnú prsia oddeľovať od kosti.  Podobne piecť aj jarabice.

Autor: D. Kollárik

Recept: Fašírka so zemiakovým pyré a tzatzikmi

upravene fasirka1SUROVINY:
1 kg mletého diviačieho mäsa
2 stredne veľké cibule
5-6 strúčikov cesnaku
4 vajcia
2 rožky
3 dcl mlieka
mleté čierne korenie
soľ
rasca
majoránka
masť
strúhanka

PRÍLOHA:
zemiaky
maslo
mlieko
soľ

OMÁČKA TZATZIKI:
400 g grécky jogurt
2 šalátové uhorky
4-5 strúčikov cesnaku
zväzok čerstvého kôpru
mleté čierne korenie
soľ
½ limetka/citrón

POSTUP:

Staršie rožky pokrájame na malé kocky a namočíme do mlieka. Pomleté mäso primerane okoreníme, osolíme, pridáme mletú rascu a viac majoránky tak, aby jej chuť a vôňa bola výrazná a necháme chvíľu odstáť. Medzitým si očistíme, nakrájame cibuľu na kocky a smažíme na diviačej alebo bravčovej masti dozlatista. K mäsu zatiaľ pridáme jedno vajíčko a 5-6 strúčikov cesnaku. Cesnak vždy pretláčam tak, že z neho vyberiem „striedky“, ktoré spravia cesnak akoby ľahším a ešte výraznejším, ako je v skutočnosti (pri mladom cesnaku striedky nebadať). Všetko spolu vymiesime. Rožky vyžmýkame a taktiež pridáme k masu. Na záver scedíme cibuľu od masti a necháme ju v miske vychladnúť, aby sme ju vedeli primiešať k mäsu a vytvoriť tak ucelenú hmotu. Pripravenú zmes na fašírky môžeme nechať odstáť od noci do obeda, alebo pokojne aj dva dni aby sa chute ešte viac zvýraznili.

Očistíme si uhorky, vydlabeme stredovú časť od semiačok a nastrúhame buď na plátky alebo na tenké rezančeky. Musíme dať pozor na to, aby uhorka nebola príliš vodová, ale viac suchá. Do druhej misky pridáme grécky jogurt, na drobno nakrájaný čerstvý kôpor, 4-5 strúčikov cesnaku, štipku soli, mletého čierneho korenia a dobre zamiešame. Do pripravenej hmoty pridáme nastrúhané uhorky a taktiež všetko dobre zmiešame. Na konci môžeme dochutiť šťavou z polovice limetky alebo citróna.

Z pripravenej odležanej zmesi si vymodelujeme fašírky vysoké približne 3 cm a obalíme ich v strúhanke. Môžeme ich znovu obaliť vo vajíčku a opäť v strúhanke, aby bola po vypražení krásne chrumkavá. Keďže fašírky sme pripravili z diviačieho mäsa, dbáme na to, aby sa mäso poriadne prepieklo a preto na dobre vyhriatom tuku opekáme na miernom ohni z každej strany približne 7 minút, tak aby boli hotové a aby sa zvonku nespálili. Po vybratí z panvice ich uložíme na papier, aby sme sa zbavili prebytočného tuku.

Fašírky podávame so zemiakovým pyré. Do stredu pyré si vydlabeme priestor na vychladené tzatziki a naň položíme fašírky. Tanier potom môžeme dozdobiť čímkoľvek.

Dobrú chuť!

Recept: Paštéta z diviaka s portským vínom

PASTETA final

SUROVINY:

2,5 kg slabín a boku z diviaka
1,5 kg pečeň z diviaka
1 kg bravčový bôčik/lalok
1 kg mrkvy
1,5 kg cibule
1/2 hlavky zeleru
0,5 dcl portského vína
soľ
mleté čierne korenie
mleté nové korenie
mletá rasca
mletý kardamóm 
borievky
bobkový list


POSTUP:

Mäso nakrájame na kocky, do pekáča pridáme koreniny, zeleninu, podlejeme vínom a pečieme v rúre na 180°C cca 2 hodinky. Vyberieme zvyšky celého korenia a pomelieme na mäsovom mlynčeku, aj s výpekom. Následne pridáme mletú surovú pečeň a celú zmes rozmixujeme, aby sa dobre rozotierala. Nebojíme sa tekutejšej konzistencie, pretože tuk po vychladnutí stuhne a paštéta sa nám bude skvele rozotierať. Ešte teplú zmes naplníme do pohárov zavreme a sterilizujeme 1 hodinu. Voda v hrnci v ktorom sterilizujeme siaha približne do 3/4 výšky pohára a nesmie vrieť iba jemne prebublávať. Po 1 hodine odstavíme a necháme vychladnúť. Takto pripravená nátierka nám vydrží niekoľko mesiacov (ak jej dovtedy dodoláme:)).

Dobrú chuť!

Autor: M. Boszorád
Foto: archív autora, ilustračné

Recept: Diviačia panenka na šošovicovej postieľke

diviacia panenka

SUROVINY:
2 ks diviačej panenky
diviačia masť
tymián
rozmarín
soľ
mleté čierne korenie

PRÍLOHA:
200-300 g šošovice (2 porcie)
1 balenie baby špenátu
20 g masla
3-4 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
kari korenie
rasca mletá
½ citrón/limetka


POSTUP:

Panenku si odblaníme, osolíme, jemne okoreníme, pridáme bylinky tymián a rozmarín. Mäso môžeme nechať takto naložené odpočívať napr. v oleji aj niekoľko dní. Keďže príprava mäsa je veľmi jednoduchá, predstavíme si experiment s prílohou zo šošovice a baby špenátu.

Šošovicu poriadne premyjeme v niekoľkých vodách, nasypeme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ podľa chuti a necháme variť do mäkka.

Vo vedľajšej panvici si necháme rozpustiť maslo a vysypeme do nej umytý baby špenát a necháme zavädnúť. Pár čerstvých lístkov si môžete nechať aj na dozdobenie taniera. Roztlačíme 3-4 strúčiky cesnaku, dochutíme soľou, čiernym mletým korením, mletou rascou a 3-4 štipkami kari korenia. Keď máme masu správne dochutenú, dusíme ju asi 5 minút. Nakoniec pridáme šťavu z polovice citróna alebo limetky a vmiešame do uvarenej šošovice. Nemusíte sa báť koľko korenia či rasce pridať, je nutné len vnímať všetky chute a správne narábať s cesnakom či soľou.

Panvicu si necháme poriadne rozpáliť a rozpustíme na nej dve lyžice diviačej masti. Panenku vložíme do rozohriateho tuku a opekáme z oboch strán 3-4 minúty. My sme zvolili úpravu „well-done“ nakoľko ide o diviaka, ktorý by mal byť správne tepelne upravený.

Zo šošovicovej prílohy si vytvoríme „postieľku“, na ktorú uložíme panenku, dozdobíme lístkami špenátu a môžeme podávať.   

Dobrú chuť!

Recept: Diviak s kyslou kapustou

diviak s kapustou123 1

SUROVINY:

1,5 kg stehna z diviaka
5 väčších cibúl
1l vývar/voda
slanina na prešpikovanie
rozmarín
soľ 
korenie
1kg kyslej kapusty

POSTUP:

Stehno osolíme, okoreníme naplníme slaninou a rozmarínom, zviažeme do pekného tvaru. Na dno pekáča dáme nakrájanú cibuľu, zvyšnú slaninu, odrezky z mäsa, položíme pripravené mäso podlejeme a dáme piecť. Ak ide o mladého diviaka stačí piecť na 150°C cca 90 min. Upečené mäso necháme odležať.

Zatiaľ si pripravíme omáčku. Výpek si preložíme do hrnca a napečené zvyšky z pekáča odvaríme vývarom. Výpek zľahka zaprášime múkou, dôkladne zarestujeme, zalejeme vývarom a necháme povariť 15 minút. Nakoniec prepasírujeme alebo rozmixujeme.

Ďalej si na opraženú cibuľku pridáme kožu zo slaniny, ktorá nám vystala. Vložíme kapustu, keď nám prevrie pridáme nastrúhaný zemiak, chvíľu povaríme a jedlo je hotové.

Mäso nakrájame na plátky, podávame s kapustou a knedľou.

Autor: Michal Boszorád

Recept: Danielí steak s fazuľovými strukmi a brusnicovou

130268246 10161222214014848 364620896850055474 o

Suroviny  
alebo jelenia     sviečkovica danielia
4 strúčiky    cesnak
    rozmarín
     korenie čierne mleté
     soľ
    struky fazuľová
    zemiaky
    olivový olej
Omáčka
alebo kompót     brusnicový džem
100 - 150 ml     červené víno
    soľ
1/4      maslo
Príloha
predvarené     zemiaky

Postup

  1. Osobitne uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke a fazuľové struky. Struky odstavíme po 5 minútach a scedíme vodu. Po približne 8 minútach odstavíme a scedíme aj zemiaky, ktoré potom ošúpeme a nakrájame na približne 0,5 cm hrubé kolieska.
  2. Kým sa zemiaky varia, osolíme a okoreníme sviečkovicu z oboch strán, priložíme rozmarín, polejeme olejom a necháme odležať.
  3. Do väčšej panvice dáme olej, dobre rozohrejeme a porozkladáme kolieska zemiakov. Opečieme.
  4. Do druhej rozohriatej panvice dáme brusnicový džem, necháme jemne roztopiť, pridáme maslo a podlejeme vínom a necháme variť, aby omáčka zhustla na konzistenciu, ktorá sa nám páči. Pridáme štipku soli, ak chceme, môžeme aj chilli.
  5. Kým sa opekajú zemiaky a redukuje brusnicová omáčka, na rozohriatu grilovaciu panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja, rozmarín, prekrojený cesnak na polovicu a vložíme sviečkovicu, ktorú grilujeme maximálne 3-4 minúty (záleží od hrúbky mäsa) z každej strany.
  6. Hotové mäso vyberieme a zabalíme do alobalu, necháme odpočívať. Na panvicu do výpeku pridáme maslo, pretlačené 3 strúčiky cesnaku a vložíme do nej predvarené fazuľové struky, ktoré vo výpeku minútku orestujeme.
  7. Opečené zemiaky vyložíme na papierový obrúsok, zbavíme sa tak prebytočného tuku.
  8. Na hrubšie plátky nakrájanú sviečkovicu podávame s opečenými zemiakmi, fazuľovými strukmi a brusnicovou omáčkou.

Recept: Zajac načierno

Zajac na čierno123 1

SUROVINY:

800 g zajac
100 g slanina údená
olej
soľ
5 ks korenie nové celé
5 ks borievka
10 ks korenie čierne celé
1 ks škorica celá
2 PL cukor kryštál
150 g mrkva
150 g zeler
50 g cibuľa
2 PL lekvár slivkový
2 ks bobkový list
200 ml víno červené
200 ml vývar
tymián čerstvý
rozmarín čerstvý
citrón
maslo
perník

   

POSTUP:

Najskôr očistíme zeleninu, nakrájame ju a zajaca osolíme a okoreníme. Ak máme zajaca staršieho, môžeme ho prešpikovať slaninou. My sme mali mladučké mäso, tak sme slaninu použili len do základu. V hrnci na troške oleja, alebo masti orestujeme pokrájanú zeleninu. Za stáleho miešania restujeme, dokiaľ zelenina nezozlatne. Keď už je zelenina orestovaná, dáme ju v hrnci kúsok na okraj a do stredu nasypeme cukor, ktorý sa upáli na karamel. Premiešame a pridáme slaninu a koreniny. 

Pridáme dve lyžice slivkového lekváru a aj ten spolu so zeleninou zarestujeme, aby omáčka vo finále mala peknú farbu. Takto tmavý základ je pripravený na vloženie králika. Hrniec je stále na ohni. Mäso podlejeme vývarom a červeným vínom, pridáme dva hrubšie plátky citróna a zakryjeme pokrievkou. Králika udusíme na miernom ohni do mäkka. Mäso z omáčky vyberieme a omáčku prepasírujeme cez husté sito do druhého hrnca. Snažíme sa dostať zo základu čo najviac, omáčka bude potom hustá.  

Omáčku ohrejeme a podľa potreby zahustíme nastrúhaným perníkom. Prevaríme a nakoniec zjemníme maslom. Mäso z králika vložíme nazad do omáčky.  

Ako prílohu volíme zemiakové knedlíčky, ktoré pripravíme z troch uvarených zemiakov v šupkách, 6 lyžíc hrubej múky a trošky soli. Vytvarujeme valec, nakrájame ho a v dlaniach troška vytvoríme oválky. Tie hádžeme do vriacej osolenej vody a keď vyplávajú, ešte minútu povaríme a vyberieme.  

Recept: Pečený diviak s mrkvovo-hráškovým pyré (varecha.tv)

126029880 10161148804439848 492669635471684351 o

Suroviny  
 600 g (alebo karé)  mäso diviačie
alebo bravčová  masť diviačia
2-3 ks   cibuľa
  4 strúčiky  cesnak
 100 g  slanina oravská
   víno
   korenie čierne mleté
alebo aj chilli  paprika červená mletá
   rasca
   soľ
   slivky sušené
   tymián, rozmarín
Mrkvovo-hráškové pyré
200 g   baby mrkva
200 g   hrášok
60 g  maslo
   smotana na šľahanie
   soľ
Na ozdobenie
   rozmarín
   bazalka
   brusnice

Postup

1. Diviačie mäso dokonale odblaníme.

2. Do malej misky nasypeme soľ a primerané množstvo korenín: mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a rascu. Zmiešame.

3. Pripravenú koreninovú zmes rovnomerne vmasírujeme do mäsa zo všetkých strán. Pridáme roztlačený cesnak.

4. Do pekáča dáme 3-4 lyžice masti, diviačie mäso, očistenú cibuľu rozdelenú na štvrtiny, kúsky slaniny, slivky, rozmarín, tymian podlejeme vínom a vložíme do rúry. Zakryjeme a dáme piecť, priebežne podľa potreby podlievame.

5. Po 1-1,5 hodine mäso otočíme, pridáme pár kúskov baby mrkvy a pečieme ešte polhodinu. Potom pekáč odkryjeme a necháme 10 min pripiecť.

6. Medzitým uvaríme v osolenej vode baby mrkvu spolu s hráškom. Uvarenú zeleninu rozmixujeme na hladkú kašu, pridáme maslo a na zjemnenie môžeme pridať smotanu.

7. Po upečení diviaka servírujeme na mrkvovo-hráškovom pyré, s brusnicami, čučoriedkami alebo inými sladkými lesnými plodmi, ozdobíme rozmarínom alebo bazalkou.

Recept: Jelenie stehno na hríboch (varecha.tv)

127466774 10161173745134848 166072961428173487 o

Suroviny  
600 g (alebo karé) stehno jelenie
1 ks cibuľa
(alebo čerstvé) dubáky sušené
  olej olivový
  korenie čierne mleté
  soľ
Na prílohu:
  ryža
1/2 ks cibuľa
  olej
  vňať petržlenová
Na ozdobenie:
  hríby zavárané
  bazalka
   

Postup

  1. Stehno odblaníme a nakrájame na asi 0,5 cm hrubé plátky. Nakrájané mäso osolíme, okoreníme a jemne naklepeme.
  2. Očistenú nakrájanú cibuľu jemne smažíme v hrnci s olejom do zlatista.
  3. Medzitým rozohrejeme panvicu, pridáme olivový olej a naklepané mäso sprudka opražíme z oboch strán. Mäso vyberieme z panvice a vložíme do hrnca s opraženou cibuľou a pridáme vopred namočené sušené dubáky. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka približne 1,5 hodiny.
  4. Šťavu z dusenia použijeme ako omáčku. Pokiaľ sa nám zdá príliš riedka, môžeme ju zahustiť zemiakom alebo zápražkou.
  5. Ryžu dôkladne premyjeme, dáme do hrnca s rozohriatym olejom. Chvíľku opražíme a zalejeme vriacou vodou 1,5 cm nad ryžu, osolíme, do stredu vložíme polovicu cibule, zakryjeme a necháme dusiť. Po 15-20 minútach ryžu skontrolujeme, odstavíme a ešte necháme dôjsť.
  6. Hotové plátky jelenieho mäsa podávame s omáčkou, ryžou, dozdobíme petržlenovou vňaťou, bazalkou a zaváranými dubákmi.

Recept: POĽOVNÍCKY JÄGERRECHT

1z

Podľa poľovníckych tradícií patrí, jedlá časť vnútornosti ulovenej zveri, úspešnému lovcovi. Ide najmä o srdce, pečeň, ale aj pľúca, slezinu, obličky a jazyk. Nie je to len potešenie získania akejsi ďalšej trofeje, prípadne úspešnému plneniu plánu odstrelu, ale aj česť pozvať priateľov poľovníkov na malé pohostenie. 


 
SUROVINY:
Pečienka (poprípade srdce, či obličky)
Cibuľa — množstvo záleží od veľkosti pečienky, čím je väčšia tým je jej treba viacej
Slaninka
Diviačia alebo bravčová masť
Čierne mleté korenie, červená sladká paprika, majoránka, soľ
Víno 
 
POSTUP:
Umytú pečienku odblaníme a nakrájame na tenké plátky. Pokrájame slaninku, dáme na panvicu, po chvíli pridáme nakrájanú cibuľu na drobno a popražíme na masti do zlatista. Pridáme červenú mletú papriku, zamiešame a ihneď vložíme pečienku na cibuľku aby nám nezhorkla, podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením. Popražíme, podusíme a podlejeme troškou horúcej vody alebo červeného vína. Krátko dusíme, dochutíme majoránkou, ktorá pekne vytiahne chute. Nakoniec osolíme, robíme to na záver až preto, aby nám pečienka nestvrdla. 
 
Podávame s ryžou alebo chlebíkom, kyslou uhorkou, červenou cibuľkou a červeným vínom.
Dobrú chuť
Recept: Pečený diviak

1zNAJJEDNODUCHŠÍ A NAJCHUTNEJŠÍ RECEPT: PEČENÝ DIVIAK

Mnohí poľovníci považujú pečené mäso z diviaka za jedno z najchutnejších, aj preto sme sa rozhodli predstaviť vám veľmi jednoduchý a chutný recept na pečeného diviaka. Mäso na pečenie je vhodné z každej časti, či už z karé, stehna, krku alebo rebier. Takže použiť môžete to, čo máte práve k dispozícii. 


Budeme potrebovať:     
1 kg diviačie mäso (napr. stehno)           
korenie bravčové pečené           
soľ         
4 strúčiky cesnaku         
2 cibule
tymián, resp. rozmarín podľa chuti (nemusíte použiť!)  
olej       
0,5 l hovädzí vývar alebo bujón (napr. masox)

Postup:
Mäso si odblaníme a zbavíme šliach. Pokiaľ sa nachádza na mäse vrstva tuku, ponecháme ju, nakoľko tá je na pečenom diviakovi najchutnejšia. Kúsky mäsa nahrubo nakoreníme bravčovým pečeným, polejeme olejom, pridáme pretlačený cesnak a vmasírujeme do mäsa spolu so soľou a bylinkami podľa chuti. Takto pripravené mäso vložíme do pekáča s olejom, prekrojíme cibule na polovicu, pekáč zakryjeme napr. alobalom a pečieme v predvyhriatej rúre na 180°C približne 2 hodiny. Dĺžka pečenia záleží od veku diviaka, mladší bude hotový skôr, starší neskôr. Počas pečenia, diviaka podlievame pripraveným hovädzím vývarom. Pokiaľ máte obmedzené možnosti, môžete mäso podlievať hovädzím alebo mäsovým bujónom rozpusteným v horúcej vode približne každých 20 minút. Po dvoch hodinách mäso odkryjeme, teplotu zvýšime na 200°C a necháme pripiecť ešte asi 15 minút.

Diviaka podávajte s pečenými zemiakmi, ktoré môžete piecť spoločne v jednom pekáči, či remoske alebo opekanými zemiakmi, či ryžou. Dochuťte zaváranými brusnicami, či inými sladkými plodmi z lesa, či záhrady.

Dobrú chuť!